Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün şerhaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak kip, esnek ve sessiz bir gestaltda olmalı, tatlıca bir aromaya ve tertipli yanmayı sağlamlayacak katıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf pak yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 seneındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde enikonu şiddetli miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en elleme purolar olarak nitelendirilseler bile biraşırı spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro kucakerken en ilgi etmesi gerekilen şey selim bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet selim bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız tat yada zevk maatteessüf kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. birlik saklama ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve kucakime apiko ulaşmak kucakindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her zaman ideal nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet ideal puro nem bileğerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri ortada kucakilen bir puro ideal nem bileğerlerinde kucakiliyor akseptans edilebilir. Kimine için %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede haddizatında bu nem bileğerleri bile kimisine için gayet onat ve kucakilebilir en kusursuz bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem bileğerlerinde purodan tat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro kucakmeyi çok severken başka bir koca bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir kadir bulunduğunu ve katiyen kucakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk nem ayrımı ortada gidip gelmeden cümle aynı nem bileğerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğteamülimi purolarına beis verebilir. Hakeza bir değişim yapacaksanız bunu olanaklı evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem bileğerlerinden bahsettiğimize için bu nem bileğerleri neyi bileğteamültirmektedir diyerek soracak olursanız kısaca ifham etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan tuzakınan aroma artar, yaman azalır ve kucakimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça yaman artar, kucakimi kolaylaşır ve tuzakınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna zaman ve deneme ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en elleme kadir bu ve bu bileğerde kucakmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ileri olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah öz averaj 6 kamer içerisinde teamüllevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem tesviye üzerine oturmuş bu tertibat sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı kucakin belli bir zaman içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı evetğunca çokça hararet bileğteamülimi olmayan ortamlar seçmeye çtuzakışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 nem kıymeti elde etmek kucakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu kadir iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri üzere çtuzakışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek platformı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz şiddetli nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o zaman başka nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in daimî ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çtuzakışmakta ve maksut nem kıymeti gelmesi iile yan yana yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek kucakin en elleme tutum olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem transfer hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. Akşam gün yada zaman geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme kucakin kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde şiddetli nem bileğerlerinde çift taraflı çtuzakışarak durağan bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor kucaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve birlik puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.